Lambik (lambic)

Lambikmi sa označujú pivá spontánne kvasené divokými kvasinkami. Tým sa odlišujú od iných druhov, kde sú kvasinky starostlivo kultivované. Pri spontánnom vrchnom kvasení sa do piva dostávajú prírodné kvasinky a vďaka prúdeniu vzduchu aj mikroorganizmy. Pivo tým získava osobitú suchú chuť pripomínajúcu víno alebo mušt. Zlatý mok dozrieva v dubových sudoch až niekoľko rokov (obyčajne tri), novšie a staré pivo sa pri niektorých typoch mieša, a tým sa získava vyrovnanejšia chuť. Neraz prekvapí jemnou rozdielnosťou chutí pri rôznych ročníkoch toho istého piva, podobne ako pri vínach. Tento spôsob výroby patrí medzi najstaršie a je typický pre belgickú oblasť Senna Valley, kde sa nachádza aj Brusel.

Hymnus na pivo

Načo zlý život končiť skokom,
keď smútok máš a ženu starú,
z kostola vyjdeš a hneď bokom,
láka ťa svetlo do Grillbaru.

Tam zaznie organ píšťal ôsmich
s nebeskou hudbou pivných spevov,
slobodne povedz: „Čašník, nos ich,
kým ja tu sedím s vľúdnou devou!“

Začína všetko desatorom,
čo v názve nosí Staropramen,
na silnejšie je ešte skoro,
o chvíľu by bol s tebou amen.

Postupne večer chytá grády
a tvoja milá do líc červeň.
Zamatom slov ju nenavnadíš,
ju lepšie hladí v krku Velvet.

No neťahaj ju k pamätníku,
V nej isto viacej citu zažne
pohár, čo u nás sila zvyku:
ohnivý Granát, plný vášne.

Deva je zrazu, že sa nezdá
Ešte by viacej počuť chcela.
Vrav, že jej očko, to je hviezda
a na stole nech žiari Stella.

Tak ponúkni jej, chlape, garde,
keď domov pôjde, zakrič „Šéfe,
na cestu veľký Hoegaarden,
pre slečnu milé malé Leffe!“

Nakoniec aj tak odmietne ťa,
lebo tá deva všetkých klame,
No teba naspäť ťahá reťaz,
tá dvanástka je Staropramen!

Počítaš so mnou, píp je osem
a nám tu jedna značka chýba?
Poviem ti, čo to je, no poď sem:
„Čapujú radosť. To je Grillbar!